Vanliga frågor

VAD INNEBÄR ATT BOMULLEN ÄR GOTS-MÄRKT?  

Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan. Kedjan innefattar flera steg; odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget. Läs mer här!

VAD INNEBÄR ÖKO-TEX?

 En STANDARD 100 by OEKO-TEX® certifiering innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, dvs inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Läs mer här! 

VAD MENAR NI MED ATT ALLT ÖVERSKOTT GÅR TILL VÄLGÖRENHET?

Idyllien är ett verktyg för Idyllienhoppet, men också en plattform för olika samarbeten där företag och privatpersoner tillsammans skapar värden. Sedan Idyllienhoppet grundades år 2017 har vi tillsammans samlat ihop cirka 410.000 kronor. Dessa medel används till projekt kring familjer med svårt sjuka barn, med målet att förbättra tillvaron under längre sjukhusvistelser. För att veta att vi gör rätt saker på sjukhusen har vi ett nära samarbete med Sveriges Lekterapeuter. De finns på plats nära barnen och deras familjer och ser därför vilka insatser som gör skillnad för flest.

“Vi använder vårt överskott till att göra bra saker” Idyllien drivs som ett AB, men utan eget vinstuttag – Idyllienhoppet består av ett öronmärkt klientmedelskonto helt låst för projekten och belastas inte med några som helst administrativa kostnader. En donation på 10 kr till kontot betyder att 10 kr används oavkortat i projekten. Verksamheternas ekonomi överses självklart av extern redovisningsfirma och auktoriserad revisor. 

VILKEN TYP AV INGREDIENSER ANVÄNDER NI I ERA DOFT- OCH KROPPSPRODUKTER?

 Precis som andra ledande hudvårds- och doftmärken som t.ex. Aesop eller Chanel väljer vi noga bland växtbaserade och laboratorieframställda ingredienser med bevisad säkerhet och effekt. De experter på dofter och hudvård vi arbetar med vet nämligen att det är en kombination av dessa som visat sig vara mildast och mest skonsam för dig och vår natur. Vi följer forskningen kring dessa områden på nära håll och utvecklar våra produkter därefter.

 Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda våra produkter och undviker därför doftämnen i nivåer man idag vet är allergiframkallande. Självklart är det alltid säkrast att helt undvika alla doftämnen om du är mycket känslig, men vi kan rapportera att många av våra doftkänsliga kunder faktiskt tål våra produkter bra!

 Vi strävar alltid efter att ta kloka beslut i alla våra produktioner och väljer endast de bästa råvarorna vi kunnat hitta – gärna ekologiska om det är det bästa valet, men ibland får kvalité, tillverkningssätt eller ursprungsland gå före. Vi undviker skadliga ingredienser, det betyder att alla våra doftprodukter är fria från parabener, mineraloljor och sulfater. Vi älskar att använda riktigt fina växtoljor i våra hudprodukter såsom ekologiskt sheasmör, arganolja, vegetabiliskt glycerin, sötmandel- och druvkärnolja.  

 Intresserad av att läsa mer, lite referenslittertur: Regulatory Toxicology and Pharmacology, October 16, volume 80, sid 226-32 Contact Dermatitis, September 2016, issue 3, sid 129-143; October 2013, issue 4, pages 196-230; and February 2014, issue 2, sid 90-97 Acta-Demato Venerology, June 2016, issue 5, sid 679-683 Annals of Emergency Medicine, April 2016, issue 4, sid 554-556 Cutis, October 2015, issue 4, sid 269-274 Photochemical & Photobiological Sciences, December 11, issue 1, sid 199-206 Food Chemistry and Toxicology, February 2011, issue 2, sid 324-341

ÄR ERA PRODUKTER DJURTESTADE?

 Nej, vi skulle aldrig använda djurförsök till våra produkter. Djurförsök inom EU är förbjudet sen många år tillbaka och på grund av det så har EUs lagstiftning valt att förbjuda företag att nämna det på produkter som information. 

ÄR ERA HUDVÅRDPRODUKTER VEGANSKA?

Alla våra hudvårdsprodukter är helt veganska, förutom vår fasta tvål "Havre & honung", som såklart innehåller honung och är därför inte vegansk. T.ex. Är Kakaofrösmör (som finns i våra fasta tvålar) mejerifri och vegansk. Många som ser ordet smör antar att kakaosmör innehåller mjölk, vilket inte är fallet - Kakaosmör är fettdelen av kakaobönan och är en helt vegansk fettkälla. 

VAD FÖR MATERIAL ÄR ERA FÖRPACKNINGAR GJORDA AV?

 Vi håller på att utveckla våra förpackningar till att bli ännu mer miljövänliga, bland annat genom att ta bort metallringarna på våra pumpar. Då kan hela förpackningen återvinnas och användas på nytt. Än så länge har vi inte hittat bra alternativ till våra PET-flaskor för tvålar och lotioner, men vi har valt en säker plast som går att återvinna. Både glas och aluminium kräver mycket mer energi att tillverka vilket inte gör dem till ett bättre alternativ ur miljösynpunkt. Glas kan även lätt gå sönder i badrum och väger mycket när den fraktas. Aluminium är väldigt svårt och kostsamt att återvinna idag. 

VAD ÄR ERA DOFTLJUS GJORDA AV? 

Våra doftljus är handgjorda av 100% sojavax. Doftljus baserade på sojavax brinner längre och renare. Vaxet gör dessutom att det endast är doften du känner – inte lukten av vaxet.

VAD ÄR ORSAKEN OM JAG FÅR EN ALLERGISK REAKTION PÅ ERA HUDPRODUKTER?

 Det kan finnas flera orsaker till en hudreaktion på en naturlig produkt. Vissa människor är mycket känsliga eller allergiska mot allergener som naturligt förekommer i vissa eteriska oljor såsom linalool, limonene, geraniol och citronellol. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda våra produkter och undviker därför att använda dessa doftämnen i nivåer man idag vet kan vara allergiframkallande. Självklart är det alltid säkrast att helt undvika alla doftämnen om du är mycket känslig, men vi kan rapportera att många av våra doftkänsliga kunder faktiskt tål våra produkter på grund av att vi just håller nere nivåerna på dessa doftämnen. 

 VAD INNEBÄR STENTVÄTT?

Stentvätt innebär att man får en tvättpatina på textilien (som på många jeans), det går att göra på två olika sätt; ena tvättas textilien med små pimpstenar eller så används enzymer i tvätten, för att få fram den här lite slitna looken. Behandlingen gör även att textilien absorberar väldigt bra. Att använda enzymer istället för stenar gör att textilien håller längre, det är också mer miljövänligt eftersom det inte går åt lika mycket vatten och energi. Enzymtvätt är ett mer miljövänligt alternativ till att stentvätta och enzymerna har naturligt ursprung och är ekologiskt nedbrytbara