Kloka val

Vi säljer bra saker för att göra bra saker - det börjar redan vid inköpet och produktionen av våra produkter. Nedanför kan du läsa mer om våra kloka val.

 NATURLIGA INGREDIENSER

Vi strävar alltid efter att ta kloka beslut i alla våra produktioner och väljer endast de bästa råvarorna vi kunnat hitta – gärna ekologiska om det är det bästa valet, men ibland får kvalité, tillverkningssätt eller ursprungsland gå före. Vi undviker skadliga ingredienser, det betyder att alla våra doftprodukter är fria från parabener, mineraloljor och sulfater. Vi älskar att använda riktigt fina växtoljor i våra hudprodukter såsom ekologiskt sheasmör, arganolja, vegetabiliskt glycerin, sötmandel- och druvkärnolja. Parfymerna är framtagna i samarbete med vår skickliga "näsa" (parfymör) i Grasse, Frankrike med inspiration från dofter vi känner igen från Gotland. Det är även här vår producent finns, ett välskött familjeföretag som har producerat kvalitétsprodukter sedan 20-talet. De har unika inarbetade inköpskanaler och kan därför handla råvaror från de bästa producenterna på marknaden och kan hantverket från grunden. Vi väljer även doftämnen innehållande låga halter av allergener, långt under de direktiv man satt inom EU, vilket betyder att många av våra doftkänsliga kunder kan använda dem. Våra tvålar är biologiskt nedbrytbara och innehåller inga artificiella färgämnen. 

100% EKOLOGISK BOMULL

Alla våra textilier är vävd av 100% ekologiskt bomull. Som vanligt har vi letat oss fram till de bästa producenterna på marknaden, så kvalitén är därefter! Bomull är den starkaste textilien med stor tvättålighet och god slitstyrka. Vi väljer tunnare men högeffektiva, sköna vävar, med tanke på miljön och dig. Våra tunnaste handdukar och badlakan tillverkas i den ekovänliga väven kallad peshtemal som vävs för hand på vävstolar i Turkiet på samma sätt som för 600 år sedan. Det är nämligen den här typen av väv som fortfarande används på de turkiska hamambadhusen eftersom de absorberar vatten så bra och dessutom torkar snabbt. Det gör dom förstås perfekta för gymmet och resan. Vår frottékollektion är vävd i Portugal på ett familjeägt väveri som grundades redan på 50-talet. Självklart har vi hälsat på i produktionen och sett de välskötta företagen på nära håll. Vi är dessutom noga med att alla i produktionsledet får rätt ersättning för sitt arbete. Det är det vi kallar för Fair Trade. 

VINSTEN GÅR TILL VÄLGÖRENHET

Vår yngsta dotter Leia gick bort i cancer. Vi vet därför att det är en hel familj drabbas, inte bara den som blir sjuk. Vi startade Idyllien som ett positivt familjeprojekt under en tid då vi kämpade mot hennes sjukdom. Det var så viktigt att försöka njuta av livet när vi kunde tillsammans med våra barn. Nu finns inte Leia hos oss längre, men Idyllien gjorde en stor skillnad för vår familj som en kreativ plattform vi kunde samlas kring när det var som svårast.

Därför har vi bestämt oss för att Idyllien ska få göra skillnad för även andra familjer med svårt sjuka barn och avsätter därför allt överskott från vår verksamhet till detta ändmål. Det innebär att vi som ägare inte tar ut någon egen vinst ur bolaget.

Idyllien ska vara ett kreativt plattform för samarbeten med våra kunder och andra företag för att skapa  vinster till våra projekt på Sveriges barnsjukhus.

FRÅN HAND TILL HAND

Vi säljer bra saker för att göra bra saker - det börjar redan vid inköpet och produktionen av våra produkter. Vi vill arbeta med duktiga företag och hantverkare runtom i världen, alltid familjedrivna och gärna kvinnokooperativ eller andra lokala initiativ där vi vet att vi stödjer rätt personer av rätt anledningar. Det är ju det som är så fantastiskt med handel som sträcker sig världen över - vi kan hjälpa varandra att skapa värden! På våra resor träffar vi ofta lokala producenter som vi lär känna. Vi hör och ser hur föräldrar sliter för brödfödan, för att kunna ta hand om sina barn på bästa sätt med målet att deras framtid ska bli bättre än deras egen varit. Rättvis handel hjälper familjer på plats. Där dom bor och lever... Det vill vi på Idyllien gärna främja när vi kan. Hos oss hittar du därför unika objekt som gör nytta hela vägen - från hand till hand!

VÅRT JORDKLOT

Vi strävar efter att minska påverkan på vårt jordklot så mycket som möjligt och har ständigt pågående förändringsarbete för detta. Bland annat kontrollerar vi alltid våra produktioner, att arbetsmiljön är bra för de som arbetar där och att företagen själva tar ansvar för hur de belastar vår planet. När det gäller inköp via externa kanaler ser vi alltid till att de är anslutna till BSCI (The Business Social Compliance Initiative) som är ett europeriskt affärsdrivet samarbetsintiativ för företag som vill förbättra arbetsförhållande i den globala leverantörskedjan. Vi håller även på att utveckla våra förpackningar till att bli ännu mer miljövänliga, bland annat genom att ta bort metallringarna på våra pumpar. Då kan hela förpackningen återvinnas och användas på nytt. Än så länge finns tyvärr inga bra alternativ till våra PET-flaskor för tvålar och lotioner som används i badrum (glas går lätt sönder i duschen) men vi har valt en säker plast som går att återvinna. Istället för traditionell presentinslagning där väldigt mycket onödigt papper används har vi tagit fram en fin presentpåse i papper som du även bär hem dina produkter i = mindre åtgång av papper. Vi har valt att arbeta med DHL som fraktpartner eftersom de anses vara en pijonär inom miljövänlig logistik. Bland annat har de som målsättning att eliminera alla utsläpp senast år 2050. Fler åtgärder för att minska belastningen på vårt jordklot står på vår lista i våra kommande produktioner. Man kan alltid förbättra sig!

BCI - better cotton intiative

BCI är en global organisation som verkar för en mer hållbar bomullsodling genom att jobba efter principer som minimerar användningen av vatten, kemikalier och bekämpningsmedel. De hjälper lantbrukare att använda mer miljövänliga, men även socialt och ekonomiskt hållbara odlingsmetoder. BCI finns för att göra den globala bomullsproduktionen bättre för människor som producerar den och bättre för miljön den växer i. Läs mer om BCI här!

VI SKAPAR VÄRDEN TILLSAMMANS

Vi ser Idyllien och Idyllienhoppet som ett spännande projekt där olika företag och privatpersoner kan samarbeta och bidra med sin specifika kunskap eller teknik för att skapa värden tillsammans, utan att det kostar särskilt mycket mer än lite av vår tid! Vi tror på synergier och att man genom att drivas av missionen att hjälpa varandra skapar "ringar på vattnet". Eftersom målet med vår verksamhet är att hjälpa andra ser vår affärsmodell annorlunda ut än andra företags. Bland annat ser vi våra "återförsäljare" som något annat än just det. De är istället våra samarbetspartners eftersom de säljer våra produkter med mindre marginal än vad som är vanligt inom handeln. På så sätt är de med oss att skapa så stora värden som möjligt till våra projekt kring familjer med svårt sjuka barn. Genom att vi hänvisar våra kunder till deras butiker hoppas vi attrahera fler kunder att besöka dom och samtidigt stärks deras Goodwill. För det är faktiskt så att de flesta vill vara med att skapa något gott för andra! Det gör förstås även våra fina stödjande "partnerföretag" såsom te.x. Blink (bidrar med kostnadsfritt designarbete för Idyllienhoppet och Idyllien), Swedbank (bidrar med kostnadsfria tjänster) och Klarna (sänkta kostnader för tjänster) med flera. Även restauranger och företag som använder våra produkter eller handlar presenter till sin personal hos oss hjälper oss förstås att skapa värden.